ITINERARI CULTURAL ELS FETS DE LA CONQUESTA
Amb motiu de la diada de Mallorca #31D
Amb Gabriel Ensenyat, Plàcid Pérez, Antoni Mas i Gaspar Valero
Dissabte 28 de desembre 10:30h Palma
Inscripcions: activitats@ocb.cat
Amb Gabriel Ensenyat, Plàcid Pérez, Antoni Mas i Gaspar Valero
Dissabte 28 de desembre 10:30h Palma
Inscripcions: activitats@ocb.cat
Aquest llibre tracta dos aspectes que habitualment es deixen de banda en els estudis culturals sobre l’edat mitjana i, de manera especial, quan s’estudia l’ensenyament i les biblioteques. Pel que fa al primer punt, predominen els treballs sobre el món universitari, mentre que l’anàlisi de les primeres lletres disposa d’una atenció més restringida. Aquesta és la matèria objecte d’atenció en l’obra: qui eren els mestres que s’hi dedicaven, quina formació tenien, de quins mitjans disposaven, quina era la procedència dels alumnes… Encara que el treball se centra en la Mallorca tardomedieval, l’interès depassa l’estricte àmbit mallorquí, ja que permet matisar la idea d’un analfabetisme generalitzat a l’època, que es va atenuar amb el pas dels segles.
Pel que fa a les biblioteques, ocorre una qüestió semblant. Abunden els estudis sobre els llibres, però ha quedat de costat l’aspecte material: el(s) lloc(s) de les llars on es tenien depositats, com es guardaven, l’espai destinat a escriure i llegir…, així com tot allò que servia de suport a la lectura i l’escriptura: taules, tinters, plomes, fins i tot ulleres i una extensa relació d’estris indispensables per dur a terme l’activitat lectoescripturària. A tot plegat, s’hi han d’afegir els llibreters, que eren els qui proporcionaven tot el material.
En aquest llibre es reuneixen les aportacions al Col·loqui internacional Ramon Llull i el lul·lisme: bellesa, estètica i contemplació, celebrat els dies 7 a 9 de març de 2024, al Col·legi de Sant Francesc de Palma, coorganitzat per la Província espanyola de la TOR de Penitència de San Francisco i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Modernitat (IEHM), de la Universitat de les Illes Balears.
Entre les diverses aportacions s'hi compten dos estudis d'Història de l'Art de membres del GRESMED:
«La pena de mort a la Catalunya medieval» a càrrec del Dr. Flocel Sabaté, catedràtic d'història medieval de la Universitat de Lleida
Dimecres 18 de desembre de 2024
Aula de Graus de l'edifici Ramon Llull, Campus UIB
NOVA PUBLICACIÓ
La Dra. Magdalena Cerdà Garriga ha publicat «La imatgeria gòtica d’iconografia cristològica: el Crucificat dolorós i el Betlem. Origen, desenvolupament i transcendència a Mallorca», que forma part, com estudi preliminar del catàleg d'exposició El Taller dels López i la pintura religiosa del Renaixement a Mallorca, duta a terme l'any 2024 al Museu d’Art Sacre de Mallorca.
La imatgeria, a causa del seu valor devocional, és una de les manifestacions artístiques on millor va quedar plasmada la nova sensibilitat de la baixa edat mitjana. Aquesta queda manifestada en les variants iconogràfiques que varen sorgir, centrades, especialment, en la vida i la passió de Crist. En aquest estudi destacarem dues temàtiques cristològiques que tingueren un gran ressò en la plàstica del gòtic. D’una banda, el sorgiment de la tipologia dolorosa en la representació del Crucificat, i d’altra, el germen del Betlem tridimensional. D’aquestes temàtiques presentarem el seu origen i desenvolupament en el context europeu, així com la destacada transcendència que varen tenir en la imatgeria mallorquina.
Betlem de Jesús |
NOVA PUBLICACIÓ
Este trabajo pretende poner el acento en un patrimonio de época medieval poco conocido a partir del estudio de un caso circunscrito a Mallorca; a saber, la escultura arquitectónica de la casa medieval. En comparación con otras manifestaciones artísticas del período, tradicionalmente ésta se había estimado como secundaria, hecho que condicionaba su conocimiento, protección y puesta en valor. A partir de un elenco de obras, seleccionadas en base a criterios relativos a su preservación, reubicación y nuevos usos, incidiremos en la importancia de la recuperación, conservación y puesta en valor de esta tipología escultórica, para así ajustarnos al lema del monográfico en que se incluye el artículo.
El podeu llegir al web de la revista ABside. Rivista di Storia dell'Arte
NOVETAT EDITORIAL
El Grup de Recerca en Estudis Medievals (GRESMED) presenta, mitjançant aquesta publicació, els resultats del X Seminari d'Estudis Medievals, titulat «Solcant les aigües i trepitjant la terra. Viatges i viatgers a l’edat mitjana», dut a terme els dies 10 i 17 de març de 2023. A través de les contribucions dels participants, s’ha pretès oferir una visió global dels viatges que s’emprenien a l’època medieval i dels viatgers que els portaven a terme. Els principals aspectes que es tractaren consistien a identificar els sectors socials que es desplaçaven, les principals rutes marítimes i terrestres transitades, així com els motius pels quals s’emprenien els viatges (mercadejar, estudiar, formar-se, treballar, peregrinar, entre d’altres). A més d’analitzar el desplaçament de persones, ens va interessar conèixer la manera com circulaven les idees, els conceptes i els models, així com la mobilitat dels objectes de la cultura material: els llibres, les obres d’art, etc. Tot plegat per posar de manifest la importància que tingueren els desplaçaments en la societat baixmedieval i com aquests contribuïren a definir-la i configurar-la.
SUMARI
1. Presentació. Magdalena Cerdà, Antònia Juan-Vicens, Tina Sabater
2. La projecció mediterrània dels mercaders barcelonins: els intercanvis amb Orient. Jaume Aurell
3. Más allá de las Columnas de Hércules. Los primeros viajes oceánicos. Eduardo Aznar Vallejo
4. Peregrinacions medievals: la via Francigena i la ruta Jacobea. Maria Barceló Crespí
5. L’obra de Domàs: mobilitat d’objectes islàmics i transferències artístiques.Miquel Àngel Capellà Galmés, Neus Serra Vives
6. Ramon Llull, viatger per la fe. Gabriel Ensenyat Pujol
7. La circulación de modelos artísticos en la Baja Edad Media: revisión de algunos tópicos historiográficos y aproximación a nuevas perspectivas de análisis. Encarna Montero Tortajada
8. La peregrinatio academica en el Mediterrani occidental a l’edat mitjana i la primera modernitat.Rafael Ramis Barceló
9. Els viatges d’artistes a l’edat mitjana a partir de l’estudi dels documents i les obres. Tina Sabater
Del 4 al 8 d'octubre de 2024 se celebrarà a Sardenya (Cagliari-Sassari-Alghero) el XXI Congresso di Storia della Corona d’Aragona. Monarchia e Regni. Processi di integrazione nella Corona d’Aragona (secoli XIII-XVIII).
En ell hi participaran diversos especialistes sobre l'edat mitjana a Mallorca, entre d'ells membres GRESMED, amb les següents comunicacions:
7 d'octubre, Alguer, Lo Quarter, 16:30-19:00h:
8 d'octubre, Alguer, Lo Quarter: 15:00-18:00h:
Aquest mes de juny s'ha publicat el llibre editat per Ramis Barceló, R. (ed.), El llindar de la modernitat: Mallorca a la tardor medieval i al Renaixement (1412-1598). Madrid: Sindéresis, 2024 de la col·lecció de l'IEHM.
Reuneix, a les seves gairebé mil pàgines, els treballs de quaranta investigadors que van elaborar nous estudis i síntesis de les seves respectives especialitats, d'història social, econòmica, política, cultural i artística, amb l'objectiu de presentar un estat de la qüestió i ser un punt de partida per a noves investigacions. Molts membres del GRESMED hi han participat: Maria Barceló, Victòria Burguera, Albert Cassanyes, Magdalena Cerdà, Isabel Escandell, Gabriel Ensenyat, Antònia Juan, Antoni Mas, Tina Sabater i Neus Serra.
Diversos membres del GRESMED participaran enguany en el XII International Medieval Meeting de la Universitat de Lleida.
Ponència: Dr. Antoni Mas Forners «Ésser pagesos, ésser de la Pagesia. L'emergència de la consciència col.lectiva dels habitants de la ruralia mallorquina de Mallorca (segles XIV-XVII)» 6 juny 9:00h
Sessió: «La promoció artística en època del rei Sanç (1311-1324), amb motiu del 700 aniversari de la seva mort - I-II», presidida per la Dra. Tina Sabater, 6 de juny 10:30-13:00h, amb les participacions següents:
Dissabte 15 de juny d’11 h a 13.30 h.
Inici de les inscripcions 8 de juny.
Activitat gratuïta amb reserva prèvia: https://www.palmacultura.cat/ficha.php?Cod_not=12123
Resum
La present monografia ofereix una doble contribució al coneixement dels sistemes de redempció de captius a la Corona d'Aragó baixmedieval. En primer lloc, gràcies a l'anàlisi de les taxes que gravaven el moviment de musulmans presents en territori reial, es descriuen els mitjans, el volum i les vies de retorn d'aquells captius de religió islàmica que eren rescatats i embarcats en els principals ports de la Corona -els de Barcelona, València i Mallorca- cap als seus territoris d'origen. En segon lloc, i en sentit contrari, s'estudia el paper, l'àmbit d'acció i la productivitat d'una institució sorgida a inicis del segle XV a l'illa de Mallorca, encapçalada pels jurats de la ciutat i regne i pel capítol catedralici, amb la intenció de recaptar ajudes per als cristians captius a terres islàmiques. A la vegada, l'estudi d'aquestes vies de redempció posa de manifest tota una sèrie de fenòmens transversals al rescat de captius, que també són abordats en el llibre: des de les principals àrees d'intercanvi comercial fins a l'ús d'embarcacions de diversa tipologia, passant pels agents intervinents en l'empresa dels rescats i la combinació de negocis en uns mateixos viatges.
Autoria
Victòria A. Burguera i Puigserver (Campos, 1990) és doctora en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona (2020) amb la tesi «Els perills de la mar. Pirateria, captiveri i gestió del conflicte marítim a la Corona d'Aragó (1410-1458)». Actualment, és investigadora postdoctoral a la Universität Heidelberg, i investigadora col·laboradora de la Universitat de les Illes Balears. Es formà com a becària d'investigació a la Universitat de les Illes Balears i a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (CSIC, Barcelona). Les seves principals línies de recerca són l'estudi de la pirateria i la conflictivitat marítima, el captiveri i la defensa costanera a la Corona d'Aragó baixmedieval. Els seus estudis actuals s'emmarquen en el projecte «Seeraub im Mittelalter. Eine datenbankgestützte Analyse mediterraner Gewalt», finançat per la DFG del govern alemany i dirigit pel Dr. Nikolas Jaspert, i en els grups de recerca CAIMMed (La Corona d'Aragó, l'islam i el món mediterrani, IMF, CSIC) i GRESMED (Grup d'Estudis Medievals, UIB).
«Los conjuntos arquitectónicos en el contexto carolingio » a càrrec d'Eduardo Carrero Santamaría, Universitat Autònoma de Barcelona.
Dijous 23 de maig, 10:00h
Edifici Ramon Llull, aula 21. Universitat de les Illes Balears
Amb motiu del Dia
Internacional dels Museus, el Museu d'Història de Manacor, ha organitzat diverses activitats, entre les quals s'hi compta la conferència:
«Creus i capelles: la devoció popular medieval expressada en pedra» a càrrec d'Antònia Juan-Vicens, membre del GRESMED.
Dissabte 18 de maig, 17:30h
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu d'Art Sacre de Mallorca i la Càtedra Seu - UIB, han organitzat la següent conferència:
«La
imatgeria gòtica d’iconografia cristològica: el Crucificat dolorós i el
Betlem. Origen, desenvolupament i transcendència a Mallorca» a càrrec de Magdalena Cerdà Garriga, membre del GRESMED.
Dimecres 15 de maig, 19:00h
Museu d'Art Sacre de Mallorca
Ja tenim el programa de l'XI Seminari d'Estudis Medievals, l'encontre anual sobre medievalisme organitzat pel GRESMED.
12 i 19 d'abril de 2024Enguany el seminari es titula «La veritat fa via plana y lo mentir la fa malsana»: falsificacions, alteracions i invencions a (i sobre) l'edat mitjana i està destinat a analitzar la interpretació moderna de la realitat social i històrica de
l’edat mitjana, per combatre falsificacions documentals i falsos tòpics
historiogràfics sobre el període. Els objectius són
Coordinació: Antonia Juan-Vicens i Magdalena Cerdà Garriga, GRESMED.
Programa i inscripció: sac.uib