divendres, 20 d’octubre del 2023

La casa medieval a ciutat de Mallorca a través dels seus testimonis materials

 

















Els dies 25 i 26 d'octubre se celebra el seminari internacional La ciutat de les coses. La cultura material en la construcció de les ciutats a l'Europa Medieval organitzat pel Museu Arqueològic d'Alacant i la Universitat de València. En ell hi participa la Dra. Tina Sabater, IP del GRESMED, amb la ponència «La casa medieval a ciutat de Mallorca a través dels seus testimonis materials»

Els materials catalogats a la base de dades del projecte I+D La casa medieval. Materiales para su estudio en Mallorca (2017-2020), segueixen proporcionant dades d’interès per reconstruir idealment l’entorn funcional i visual dels seus habitants. A la catalogació digital en accés obert -que es troba a la Biblioteca Digital de les Illes Balears-, actualment en fase d’actualització amb nous testimonis que s’han anat coneixent, figuren elements en pedra, en fusta, com també grafits, relleus i pintura mural, els quals formen o van formar part en el seu moment de 132 edificis de Palma i d’altres cinc immobles de nuclis rurals de l’illa. A través de la quantificació de les mostres, es poden formular interpretacions qualitatives, quant al major o menor ús de les diverses tipologies i morfologies -tant globalment com en relació a la seva ubicació en els immobles-, oferir una sistematització de les datacions, i valorar els canvis tècnics, també de moda o de gust, en relació als diversos períodes compresos entre el segle XIII i el segle XVI.

La intervenció es centrarà en aquestes qüestions, exemplificant-les en el que ha estat l’últim treball publicat de l’autora sobre la casa medieval mallorquina, la reconstrucció ideal de Ca n’Armadans, un casal senyorial de l’antiga Ciutat de Mallorca que destaca pels elements medievals coneguts, en número de 28. A partir de l’arqueologia de l’arquitectura i de l’anàlisi d’aquests materials, s’ha pogut establir que l’immoble va ser resultat d’una construcció en dues fases fonamentals. La primera dataria de la segona mitad del segle XIII, un primer edifici que probablement incorporà elements en anys posteriors, i que fou ampliat a partir de la primera meitat del segle XV, arran d’un canvi de propietat.

Consultau el programa del seminari en el següent enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada