diumenge, 12 de maig del 2019

Flandes i la Mallorca medieval a través dels Pont

























La Dra. Maria Barceló Crespí i el Dr. Gabriel Ensenyat Pujol acaben de publicar el llibre Flandes i la Mallorca medieval a través dels Pont, Documenta Balear, col·lecció Menjavents, Palma, 2019, 278 pp.

Aquest llibre tracta sobre una família de mercaders mallorquins, els Pont, que al llarg de tot el segle XV i les primeres dècades del XVI varen desenvolupar un paper important en l’àmbit mercantil illenc. La importància que varen assolir en aquesta faceta, al llarg de diverses generacions i amb diferents membres a cada una dedicats a la tasca mercantívola, contrastava fins ara amb la manca d’estudis que hom li havia dedicat. Això no obstant, el nombre relativament important de fonts que s’han conservat dels negocis familiars permet una primera aproximació a aquest clan, sens dubte un dels més destacats del seu temps.

Entre les aventures comercials que varen emprendre els Pont cal remarcar el viatge a Flandes que va fer Jordi Pont entre 1459 i 1460. Aquesta anada a terres flamenques s’emmarca en el tràfic i el volum de negocis que feien la ruta de Mallorca a Flandes, que ara es documenten amb aportació de moltes dades inèdites. A més, al llarg del periple va elaborar un llibre de comptes, en el qual consignava les despeses menors i quotidianes: adquisició de queviures per menjar, medicines, despeses de barberia, etc., la qual cosa té un interès evident per seguir el dia a dia d’una expedició d’aquest tipus.

D’altra banda, un net seu anomenat igual, setanta anys més tard, va intervenir en un plet familiar derivat de la sortida d’una monja del puig de Pollença, una circumstància de la qual es derivaven conseqüències relatives a herències i altres factors. El fet ens és conegut a través d’un epistolari redactat per aquest segon Jordi Pont, que fins ara romania inèdit i, en realitat, desconegut. També va fer diverses anotacions de caràcter dietarístic. Tot plegat ens permet esbrinar una panoràmica del que fou un important clan familiar de mercaders a l’època del trànsit a la Modernitat, l’interès del qual també es projecta a l’àmbit cultural.

Consultau: Sumari - Introducció

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada