dimecres, 28 de març del 2018

La ciutat medieval: art, història i literatura

VI Seminari d'Estudis Medievals. La ciutat medieval: art, història i literatura.

9, 16 i 23 de març de 2018
L’auge i l’exponencial creixement que experimentaren les ciutats durant la baixa edat mitjana les convertiren en espais de desenvolupament no només econòmic i demogràfic sinó també artístic i cultural. Fou en els nuclis urbans on es dugueren a terme les principals iniciatives urbanístiques i arquitectòniques, on es va configurar la casa medieval i la concepció d’espai domèstic. La ciutat fou també l’àmbit d’oci per excel·lència, l’escenari en què es dugueren a terme festes i celebracions tant de la noblesa com del poble. Per tant, la ciutat es convertí en l’eix sobre el qual pivotava la societat medieval i en el nexe d’unió dels diversos estaments que la conformaven. El present seminari pretén analitzar els aspectes més físics i materials de les urbs sense deixar de banda els més intangibles i efímers, per tal d’oferir una visió global i al més integral possible de la ciutat medieval.


Hem tancat el seminari contents per l'èxit que ha tingut. El GRESMED vol agrair a tots els que han fet possible dur a terme aquesta sisena edició del Seminari d'Estudis Medievals: assistents, ponents, Facultat de Filosofia i Lletres, Servei d'Activitats Culturals, Fundació Universitat-Empresa, Universitat de les Illes Balears. Ens veurem en el proper.

Giovanna Valenzano «Palazzi turriti, nobili dimore e case di artigiani e mercanti. Il volto della città medievale in Italia»
Gabriel Ensenyat Pujol «La ciutat de Mallorca en festa: la visita de Carles I el 1541»
Magdalena Riera Frau «Les traces de Madina Mayurqa a la ciutat medieval de la postconquesta»
Maria Barceló Crespí «Seguint el curs de la Riera dins la ciutat de Mallorca medieval: els espais i les gents»
Xavier Renedo i Puig «Ciutat és congregació concordant de moltes persones participants, e tractants e vivents ensems /(ciutat i ciutadans en el /Dotzè del Crestià/ d'Eiximenis)»
Josep Morata Socias«Una aproximación a las transformaciones de la morfología urbana entre la época tardoromana a la altomedieval»
Miquel Àngel Capellà Galmés «Transformació i gènesi de la morfologia urbana baixmedieval: una selecció d'exemples»
Rafael Narbona Vizcaíno «El temps dels joves: desordre, burles i festa a la ciutat medieval»
Júlia Roman Quetglas «Prats, horts i vergers a la ciutat de Mallorca a la baixa edat mitjana»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada