dijous, 19 de desembre del 2024

Itinerari cultural Els fets de la conquesta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ITINERARI CULTURAL ELS FETS DE LA CONQUESTA

Amb motiu de la diada de Mallorca #31D

Amb Gabriel Ensenyat, Plàcid Pérez, Antoni Mas i Gaspar Valero

Dissabte 28 de desembre 10:30h Palma

Inscripcions: activitats@ocb.cat

dimecres, 18 de desembre del 2024

Escriure i llegir a Mallorca a l’edat mitjana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVETAT EDITORIAL

 
BARCELÓ CRESPÍ, M.; ENSENYAT PUJOL, G, Escriure i llegir a Mallorca a l’edat mitjana. Palma: Lleonard Muntaner, 2024.

Aquest llibre tracta dos aspectes que habitualment es deixen de banda en els estudis culturals sobre l’edat mitjana i, de manera especial, quan s’estudia l’ensenyament i les biblioteques. Pel que fa al primer punt, predominen els treballs sobre el món universitari, mentre que l’anàlisi de les primeres lletres disposa d’una atenció més restringida. Aquesta és la matèria objecte d’atenció en l’obra: qui eren els mestres que s’hi dedicaven, quina formació tenien, de quins mitjans disposaven, quina era la procedència dels alumnes… Encara que el treball se centra en la Mallorca tardomedieval, l’interès depassa l’estricte àmbit mallorquí, ja que permet matisar la idea d’un analfabetisme generalitzat a l’època, que es va atenuar amb el pas dels segles.

Pel que fa a les biblioteques, ocorre una qüestió semblant. Abunden els estudis sobre els llibres, però ha quedat de costat l’aspecte material: el(s) lloc(s) de les llars on es tenien depositats, com es guardaven, l’espai destinat a escriure i llegir…, així com tot allò que servia de suport a la lectura i l’escriptura: taules, tinters, plomes, fins i tot ulleres i una extensa relació d’estris indispensables per dur a terme l’activitat lectoescripturària. A tot plegat, s’hi han d’afegir els llibreters, que eren els qui proporcionaven tot el material.


diumenge, 15 de desembre del 2024

Ramón Llull y el lulismo: belleza, estética y contemplación

 


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


 

 NOVETAT EDITORIAL

NONTOL, Lucio M.; RAMIS BARCELÓ, Rafael (eds.), Ramón Llull y el Lulismo: belleza, estetica y contemplación, Sindéresis, Madrid-Porto, 2024.

En aquest llibre es reuneixen les aportacions al Col·loqui internacional Ramon Llull i el lul·lisme: bellesa, estètica i contemplació, celebrat els dies 7 a 9 de març de 2024, al Col·legi de Sant Francesc de Palma, coorganitzat per la Província espanyola de la TOR de Penitència de San Francisco i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Modernitat (IEHM), de la Universitat de les Illes Balears. 

Entre les diverses aportacions s'hi compten dos estudis d'Història de l'Art de membres del GRESMED:

  • Tina Sabater «Arte y arquitectura en Mallorca en tiempos de Ramon Llull»
  • Antònia Juan Vicens «¿Existe un componente estético en la narrativa luliana? Una aproximación desde el Blaquerna como fuente para la Historia del Arte» Accés en línia

divendres, 13 de desembre del 2024

La pena de mort a la Catalunya medieval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEMINARI

«La pena de mort a la Catalunya medieval» a càrrec del Dr. Flocel Sabaté, catedràtic d'història medieval de la Universitat de Lleida

Dimecres 18 de desembre de 2024

Aula de Graus de l'edifici Ramon Llull, Campus UIB